неделя, 29 октомври 2017 г.

Одрин - Музеят на здравето

Одрин - Музеят на здравето
октомври 2017

С приятелите ни решихме да отидем до Одрин - градът на мостовете, фонтаните и лалетата. Пътуванията до Одрин са много известни заради прословутия пазар за перилни препарати, баклава, зехтин и др., приятните разходки из центъра на града, рибния пазар и традиционното похапване на тава джигер (пържен телешки дроб). И разбира се не пропуснахме да бъдем част от многобройните български туристи, разписали се по тези места. Ние обаче имахме и друг списък с интересни места, които си заслужават да бъдат видени, едно от които е Музеят на здравето.
До музея се стига много лесно. Още с влизането в Одрин преди да се мине моста се отклонявате наляво, (има табела) пътят води точно до музея.
Това е красив бял дворец, построен от 8-я отомански владетел султан Баязид II през 1484-1488г. Има различни предположения за архитекта, но със сигурност се знае, че още с построяването си той е бил предназначен за болница за лекуване на пациенти първоначално с всякакви заболявания, а по-късно с психични заболявания и това продължава до Руско-Турската война 1877-1878г.
И докато в Европа по това време са смятали, че психично болните са били обсебени от дявола и били вързвани и отритвани от обществото, в тази болница са лекували с музика, ромона на водата, омайни аромати, трудова терапия и медикаменти.
Комплексът се състои от болница, медицинско училище и джамия и представлява един от най-важните медицински центрове в Средновековния Изток.Табели сочат надясно към медицинското училище и наляво към джамията

Влизаме направо към самата болница и виждаме двора на двореца с прекрасна градина. Отляво и отдясно са разположени помещения с различно предназначение, а в тях макети, облечени в исторически костюми и снимки разказват за историята на болницата и начините на лечение.
В специална видео зала на български език видяхме филм, разказващ за историята на двореца и болницата.
В стаите отдясно могат да се видят експозиции със снимки, макети на двореца, експозиции на семена, растения, раци, костенурки, морски охлюви и др., от които са се поучавали лекарства.
Розоварната
Първите помещения отляво са кухнята, пералнята и аптеката.
Това е кухнята - в нея са приготвяли храната за целия персонал, пациентите и за бедните хора от града. Tя е била диетична и приготвяна по съвет на лекарите.

Централната зала е покрита с огромен купол с отлична акустика, в средата има фонтан, а в кръг са разположени стаите - 6 зимни и 4 летни с общо 32 легла. Сцените с макетите показват различни медицински прегледи, а също и различи хирургически, зъболекарски и други видове лекарски инструменти. 
Kupeli Saliha Hatun е научила хирургия от своя съпруг и е изпълнявала хирургически операции.

В средата на залата точно зад фонтана се намира подиума с оркестъра. Оркестърът, състоящ се от 10 музиканти и певци свирел три пъти в седмицата, изпълнявайки специални музикални изпълнения, наречени маками. Те успокоявали сърдечната дейност, подобрявали паметта, облекчавали главоболието и др. Звукът на водата от фонтана бил също част от лечението.
Психично болни, лекувани с различни трудови дейности
Лекарският кабинет
Ръчно изписани учебници се пазят в джамията Селимие в Одрин
Дворът на медицинското училище (медресе), състоящо се от 18 стаи и една класна стая
В стаите могат да се видят библиотека, стая за обучение, учителската стая, стая за живеене на студентите, стаята на надзирателя. Студентите се обучавали безплатно, както и лечението на пациентите.
Учителската стая
Стая за обучение
Директорската стая

Част от нашата задружна група 
Отляво на комплекса се намира парк, в който е построена джамията. за нея се знае, че е била една от най-бедно украсените джамии.
Надявам се, че съм провокирала вашия интерес.



1 коментар:

  1. Благодаря Джулкамного ме заинтригува влиза в списъка за посещения!

    ОтговорИзтриване