понеделник, 6 май 2019 г.

Маастрихт, или градът, в който историята и съвремието живеят в хармония и любов

Маастрихт - градът на Андре Рийо

Март 2019

Маастрихт - най-старият град в Нидерландия и столица на провинция Limburg се намира в нейната най-южна част почти до границата с Белгия. Разположен е върху двата бряга на река Maas - плавателна река с много мостове, в която се влива малката река Jeker. Тук на 7 февруари 1992 година е подписан договорът за създаването на Европейския съюз.

В този град е роден Андре Рийо - кралят на валса. Като негови почитатели (аз по-ревностен) и след като бяхме посетили негови концерти в Букурещ и София, мечтата ми бе да видя замъка, в който живее той и старинния площад Vrijthof където всеки юли изнася прочутите си концерти заедно със своя Йохан Щраус оркестър.
Краят на март се оказа много сполучливо време - нито хладно, нито топло, а градът бе спокоен (без тълпите туристи). Пътувахме с обеден полет на Wizzair до Айндховен. Автобуси 400 и 401 (цена на билета 4,25 евро) от летището спират пред гарата, а оттам с влак стигнахме до Маастрихт. По разписание директните влакове са на всеки час (цената е 18,70 евро в едната посока). Докато се настаним в хотела (точно срещу гарата) стана привечер и имахме време само за кратка опознавателна разходка.
На следващата сутрин тръгваме по улица Stationstraat, която се намира срещу гарата и започва от нашия хотел и след 10-на минути стигаме прочутия мост St. Servaasbrug.
Римляните построили дървен мост през река Маас през 50 години от новата ера. Латинската фраза за пресичане на Маас "mosae trajestum" станала име на града. Но през 1275 година мостът се срутил от тежестта на преминаваща голяма процесия. Между 1280-1298 година бил построен нов каменен мост със седем арки, наречен на Saint Servatius, първият епископ на Маастрихт. Разрушен по времето на Втората световна война, а по късно възстановен, този красив пешеходен мост е един от символите на града. Мостът се повдига когато трябва да минат по-високи плавателни средства.
След моста започва старата част на Маастрихт където се намират повечето исторически забележителности, тесни очарователни улички, много ресторанти и кафенета и магазини на световно известни и холандски модни марки, разположени в долните етажи на сградите.

Туристическият център е затворен още, ще отвори в 10 часа както и повечето магазини, но има доста указателни табели, така, че се отправяме към площад Markt където се намира кметството.



Сградата е построена през 1650 година в Неокласически стил. От двете страни на красивия вход има две еднакви стълбища. Те са проектирани така, че да дават възможност на двамата управници на града - Duke of Brabant и Prince-Bishop of Liege да влизат в сградата едновременно. По време на карнавала, който се провежда през февруари, кметът застава на стълбите и връчва градския ключ на Принца на карнавала.
В пазарните дни сряда и петък около сградата има много сергии за зеленчуци, цветя, дрехи, платове, каравани за храна и кафе.

Към 4 часа следобяд площадът изглежда така, пълен с боклуци, но скоро ще бъде идеално почистен.


Следейки картата от площад Markt се отправяме към площад Vrijthof.

Изгледала съм много концерти на Андре Рийо от този площад - изпълнен с музика, светлини и щастливи хора, а сега - неестествено пуст. В далечината пред червената сграда е построена сцената, вдясно се вижда червената кула на  протестанската църква Sint Janskerk. В момента беше затворена и не успяхме да видим амвона от времето на крал Луи XVI.
Целият площад е ограден с чинари, твърде голи и странни поради ранната пролет. От едната страна на площада има малки ресторантчета, всяко от които предлага различна бира и носи нейното име. В петък следобяд те се напълниха с хора както и почти всички заведения в стария град.
За всички, които са гледали клиповете с концерти на Андре Рийо от площад Vrijthof знаят, че те са неразделна, много шумна и весела част от интериора на площада.
От дясно на църкваta Sint Janskerk се намира една от най-старите църкви в страната - Saint Servaaskerk, с кули-близнаци, изградена в стил Маасланд.
Предполага се, че това е четвъртата църква, издигната върху гроба на Saint Servatius - арменски свещеник мисионер, първи епископ на Маастрихт, живял през 4 век от н.е. През 6-ти век на мястото на малък параклис върху гроба на свещеника е построена църква, която през 7 век е заменена с друга, а днешната е строена в продължение на 100 години, 12 век  
Минаваме между двете църкви, завиваме надясно и стигаме до

южната страна където се намира портала - Bergportaal/ Планински портал- започнат да се строи около 1180г. и декориран с много статуи, библейски сцени и символи.
 Статуя на Saint Servatus, намираща се в параклиса на базиликата.
Най-напред разгледахме най-важната част на църквата, нейната Съкровищница, сега превърната в музей.
Ковчегът със светите мощи на Saint Servatus, направен през 12 век и считан за шедьовър на Mosan златарство. 



В тази червена сграда  от 16 век, дом на Duke of Brabant се намира музеят Museum aan het Vrijthof. Музеят е частен и в него могат да се разгледат различни изложби. В момента имаше изложба на дизайнера Ronald Kolk и бижутера Margareth Stalman
От музея много лесно се стига до друга забележителност на стария град - The Basilica of Our Lady
Базиликата в романски стил е построена през 10 век, след това са добавяни криптите, хора/choir  и като цяло прилича на крепост със своите две кули, напомняйки предишната функция на църквата като част от защитните стени на града. Вляво се намира сградата на късно готическия choir с огромна крипта и параклис с образа на Our Lady Star of the Sea от 15 век.
Площадът, на който се намира базиликата се нарича Onze Lieve Vrouweplein/Площадът на Our Lady и привлича туристите с многото кафенета и магазини, разположени наоколо.

Зад базиликата започва малката романтична уличка Stok straat
 
Тя ни завежда точно до началото на моста St. Servaasbrug където виждаме ...



Тъй като уличката е много къса се връщаме обратно на площада пред базиликата. За да направя снимка на базиликата съм застанала пред ей това кафене


След десетина метра по тясната уличка се озоваваме пред De Bisscopsmolen/ Мелницата на епископа.



Мелницата, която е от 14 век работи и до днес. Тук се мелят различни семена, прави се брашно, от което се приготвя хляб и вкусни тестени изделия. Мястото е много привлекателно, защото докато хапваме прочутия пай с череши Limburgse vlaai в кафенето на пекарницата виждаме хората минавайки по малката уличка, от другия край на която са стените на бившия францискански намастир (днес се използва за административни цели/архив).

Завиваме наляво, после надясно и вече сме пред най-запазената част от градските укрепления - вратата Helpoort/Портата към ада.


Това е най-старата порта в Нидерландия. Името произлиза от факта, че в кулата са държали затворници. Строителството на портата започва през 1229 година като част от първите стени на града. Когато през 15 век били построени вторите стени на града, портата вече не се използвала като място  за влизане в него. През годините тя била резиденция, склад и работилница. Днес в сградата се намира музеят на историята на Маастрихтските укрепления.
Вдясно се вижда самотната кула Jakertoren и останки от градските стени.


Ние тръгваме наляво, пресичаме градския парк и продължаваме само направо по улица Lage Kanaaldijk, успоредно на река Маас където на No. 63 се намира замъкът на Андре Рийо.
В делничния следобед по широката Lage Kanaaldijk почти няма хора и превозни средства и ние спокойно се наслаждаваме на къщите и живописните малки "дворчета" пред тях.







Извън старинната част на града основните улици са много широки с големи зелени пространства. Паркирането на коли пред къщите е позволено като има паркоавтомати.

Най-после към края на града наближаваме  замъка De Torentjes/Малките кули.
Замъкът започва да се строи през 1452 година върху останките на къща и през следващите векове различните собственици добавят по нещо. Като дете Андре е ходел на уроци по цигулка в замъка, но мечтата му е била да живее там. Когато тази мечта се осъществява през 1990 година той започва да го реновира и да го изпълва със светлината на златни полюлеи и картини. Всъщност Андре живее в малката къща под замъка.









Най-старата част на замъка е кухнята където според легендата истинският Д'Артанян е закусил за последен път преди да бъде убит в битка, защитавайки крал Луи XIV. В трапезарията семейството на Андре се събира за големите Коледни, Великденски и семейни празници.
В момента Андре Рийо изнася концерти в Лисабон. Ние сме единствените "досадни" почитатели, които "нахално" разглеждаме замъка. В една от стаите светеше. Заобиколихме от задната страна където имаше висока ограда. Аз обаче съм "влизала" в двора, оранжерията, кухнята и столовата благодарение на това, че съм изгледала по няколко пъти всички негови интервюта и клипове, заснети там и прекрасният концерт "Home for Christmas" през 2012г. Зад замъка се намира църквата " St. Peter" с действащ гробищен парк. (самата църква беше затворена в момента). Част от концерта "Home or Christmas" е заснет вътре.
Ами това е - мечтата ми е осъществена. Постояхме още малко, изчетох всичките си ппредварително написани бележки, потананиках си, пофантазирах си и си тръгнахме с ясното убеждение, че Андре - кралят на валса заслужава да живее на такова място.
Като спомен от замъка освен неописуемото преживяване, си донесох две стръкчета кукуряк, които засадих в нашия двор.
И от романтиката - отново към други забележителни места в Маастрихт.
Не много далече от замъка, но в друга посока се намира форта Sint Pieter.
Фортът е построен през 18 век за да защитава града от нападение на французите. Под укреплението и цялото възвишение се намира голяма система от тунели и пещери с дължина 200 км., образувани дълги векове от издълбаване на глинест варовик. По време на Втората Световна Война някои от пещерите са били използвани като складове, пекарна и параклис. Пазели са се съкровища и даже картината на Рембранд Night Watch. Пещерите могат да се посетят само с група с екскурзовод, но поради липса на туристи в този момент, които да сформират група не успяхме да ги разгледаме.
От форта се простират огромни зелени поляни и малки горички - прекрасно място за разходки, спортуване и други развлечения сред природата.

Поглед от форта към Маастрихт.
Спускаме се от форта, продължаваме направо по улица Luikerweg и после завиваме наляво за да тръгнем към Университетския квартал. Нашата цел е да стигнем до парка където се намира паметника на Д'Артанян, който е бил на 62 години, когато е убит, защитавайки краля-слънце..


В близост се намира интересна изкуствена зоологическа градина
Зад паметника се вижда каменна стена, зад която се намира колежа по икономика и бизнес, част от Университета на Маастрихт.



Стената е доста дълга, издигната от едната страна на река Jeker. Вървейки покрай реката достигаме отново кулата и Портата за ада.

Какво още ни впечатли в Маастрихт:
- безшумните елекрически автобуси;

- широките велоалеи не само в градовете, но и извън тях; специалните светофари за велосипедисти, които наистина са много - от най-малки до възрастни;


 
Колко много паркирани велосипеди и колко малко коли
- добре изглеждащи млади хора (не успях да видя никой с модерните скъсани дънки);
- усмихнати, спокойни, учтиви, услужливи хора.

Останаха още интересни места, които могат да се видят в Маастрихт, ако има следващ път.





Няма коментари:

Публикуване на коментар