понеделник, 7 ноември 2016 г.

Асеновата крепост - скъпоценен камък от Родопите, символ на средновековната българска мощ

Ноември 2016

Извисена над Асеновград, обезопасена и достъпна Асеновата крепост е един от скъпоценните камъни на Родопа планина - частица от славната ни средновековна история.


Не тръгвайте да разглеждате това красиво място преди да сте се подготвили с много "фактически" материал. Горещо ви препоръчвам сайта: Асенова крепост ,или средновековния Стенимахос  terrabyzantica.blogspot.com/2012/01/blog-post.html - дава изключително богата 
и подробна информация за всичко, което ще видите
Пред крепостта има табела с няколко изречения. А ролята на момичетата от информационния център май е само да продават билети и магнити.За съжаление няма екскурзовод, който би разказвал с часове за историята, легендите.

Крепостта се нарича Петрич на името на белите скали, върху които е построена.
Първите данни от археологически разкопки датират от средата на IX век (намерени монети от управлението на император Теофил) и говорят за римски и византийски следи. Предполага се, че тя е построена като укрепление, даващо сигурност откъм север. За първи път за крепостта се споменава в "Типиконът" (уставът) на Бачковски манастир.В Устава на Бачковския манастир от XI в., Асенова крепост за първи път се споменава като „укрепено селище Петрич”, чието название идвало от гръцката дума за скала „петрос” (заради скалистия район, върху който се издига).
В западния край на крепостта е бил разположен феодален замък - комплекс от жилищни и стопански сгради, параклис и водохранилище.
Но името си крепостта носи на великия български цар Иван Асен втори, който я разширява и заздравява.
През 1231 година той нарежда в една от скалите да се издяла следния надпис:
„В лето 6739 (1231), индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град”
Добавете надпис

След смъртта на Иван Асен втори, крепостта е превзета от византийците, през 1344 година попада под властта на Иван Александър, но след това е превзета от турските нашественици.

Днес от крепостта са останали само част от крепостните стени и параклисът "Света Богородица Петричка" - еднокорабна, двуетажна постройка с дължина 18,30м, ширина 6,90м и височина около 15м.  Това е първият храм в източното православие с кула над притвора на втория етаж (камбанария и наблюдателница). Първият етаж вероятно е бил предназначен за гробница, но не са намерени кости и се предполага, че е използван за склад или нещо друго. Сега в него се показват филми (има екран, столове).
До самия параклис се стига по стръмни стълби. Той се състои от абсида, предабсидно пространство, наос и притвор. Куполът е поставен на барабан с осем засводени прозореца. , а вътре могат да се видят частично запазените стенописи.


Снимки от началото на 20 век показват как е изглеждал параклисът през 1903,1909 година и след Чирпанското земетресение през 1926г. Качваме се по крепостната стена, виждаме водохранилището, а когато стигаме най-високата точка на стената гледката към параклиса, планината, Асеновград е прекрасна.


Крепостта се радва на много посетители от различни краища на страната. Имаше и немско говорящи туристи и две момичета, които си говореха на испански и снимаха ли снимаха. До крепостта се стига по добре асфалтиран път от 2 км., има няколко места където да оставите колите преди паркинга на самата крепост. През 2012 година в самата крепост са изградени много стъпала и перила, които правят достъпа до много места безопасен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар