вторник, 4 април 2017 г.

МАЛТА (2-ра част) - топла, гостоприемна и щедра на история и романтика

март 2017
2-ра част

На  31-ви март Малта чества деня на свободата - на този ден през 1979 година и последните английски войници и моряци са напуснали Малта. Тъй като знаехме това ние решихме да посетим столицата Валета точно в този ден.

Валета
Вече бяхме разгледали голяма част от града през автобусите, които ни заведоха до Мдина, Гозо, сега ни предстоеше да се насладим на атмосферата на стария град, започващ зад старинните градски стени.
Тръгваме по главната улица Triq ir-Republica.Вдясно се намира новата сграда на парламента и открития театър. Улицата вдясно ни води до паметника на Жан Паризо дьо ла Жалет.
Снимката е в профил защото зад него се виждаха заграждения за ремонтни работи
Той се присъединява към ордена на рицарите на Св. Йоан още на 20 годишна възраст като рицар от лигата на Прованс. Има бурен живот достигайки поста главен капитан на галерите на ордена. Продължаваме напред, минаваме покрай църквата St.Catherine (влизаме вътре), диагонално срещу нея се намира църквата Our Lady of  Victory. Пред нея са положени венци и цветя, защото се счита, че от тук е започнало строителството на града. Срещу нея се намира площада на Независимостта  и сградата на президенството(така ни каза една жена).

Част от войниците, изпълняващи ритуал. Наоколо имаше само малко туристи и никакви тълпи от граждани. Малтийците честват своя национален празник на 21 септември.
Продължаваме напред за да стигнем до Upper Barrakka Garden (горните градини) - прекрасно място с още по-прекрасна гледка към морето, голямото пристанище и трите най-стари града в Малта.Това е най-високата точка на градските стени. Градините са построени на горния балкон на St. Peter & Paul Bastion, а на долния балкон се намира батареята.

Точно всеки ден 12.00 часа гърми топ, насочен към трите града. Ритуалът е останал от времето когато Малта е била английска колония и с топовен гърмеж са поздравявали кралицата.
В градината се намират War Rooms - разположени на 40 м под земята, мрежа от тунели и помещения - един ултра секретен комплекс от където се е ръководела въздушната защита на острова. Този комплекс продължава да действа и през студената война до 1977 година, две години преди затварянето на Британската база на острова.
Улиците в стара Валета са тесни и перпендикулярни една на друга, които играят ролята на естествен климатик.
Повечето стари сгради имаха такива малки остъклени балкони, сигурно около 50 см широки и кой знае за какво се използват
Главната улица - вдясно се намира прочутата катедрала "Св.Йоан".
Тя има статут, равен стози на архиепископската катедрала "Св.Павел' в Мдина и затова се нарича конкатедрала. построена е през 16 век като монашеска църква за нуждите на ордена на рицарите хоспиталиери. храмът носи името на Йоан Кръстител. В сградата са погребани около 400 членове на ордена. тук се намира и специално рисуваната за пристроения параклис картина на живелия в малта художник Караваджо "Обезглавяването на свети Йоан Кръстител". Пищно украсената катедрала е обявена за паметник със световно културно и историческо наследство.
По-надолу в дясно се намира библиотеката, а пред нея има паметник на кралица Виктория.

По-надолу в дясно се намира Palace of Great Master, който не беше отворен за посещение.


Още по-надолу в дясно се намира Casa Roca Poccola - често наричана "Жив музей". срещу билет от 9 евро може да се разгледа двореца, в който живее 9-ят маркиз de Piro.
Свихме надясно за да стигнем до паметника Siege Bell War Memorial, построен в чест на 7000 загинали по време на обсадата на Малта (1940-1943), а след това и до малката Lower Barrakka Garden.
Поглед от долната градина
Поглед към горната градина и батареята. И докато бяхме седнали да изпием по една студена бира в заведението до градината чухме топовния гърмеж, но видяхме само белия дим. 
Най-известната и наистина хубава малтийска бира (светло пиво) е CASK,  (в магазините кенчето е 1,5 евро, в заведенията малката бутилка е около 2 евро, а голямата - 3,5 евро)
По крайбрежната улица тръгвайки наляво може да се стигне до пристанището, от където с малко корабче се стига до отсрещния град Слима. Цената на билета в двете посоки е 2,80 евро и се пътува около 10 минути).

Марсашлок
Марсашлок е рибарско селище известно с цветно боядисаните лодки.


Нашата задружна група
Могат да се разказват още много неща за Малта, но ако провокирани от прочетеното в двете части на този пътепис решите да я посетите - ще я почуствате сами.





Няма коментари:

Публикуване на коментар