четвъртък, 18 май 2017 г.

Познатото Милано, живописната Варена и удивителното старинно Бергамо - през моите очи

Познатото Милано, живописната Варена и удивителното старинно Бергамо - през моите очи - 2-ра част

Май 2017

Езерото Комо (известно като Лаго ди Комо) е ледниково езеро, третото по големина езеро след Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре, има интересна "У" форма.
Предварително бяхме решили да отидем до Варена - вторият по известност курорт на езерото след Беладжио.
До езерото стигнахме с влак, който пътува около един час. (Билетите купихме сутринта от машините на TRANITALIA, цената е 6,75 евро, 2-ра класа, но новите влакове са толкова чисти и удобни (на два етажа), билетите втора класа трябва да се заверят (валидират) в специални жълти машинки, които се намират в началото на всеки коловоз, в противен случай има глоба).
И ето ни на китната гара във Варена.

Още със слизането се усеща чистия въздух и слънцето, което обещава денят да е прекрасен.Прочетохме, че във Варена има много красиви вили, но безспорно вила Монастеро със своята градина е най-известна и като следваме табелите за да стигнем до самия бряг на езерото, поемаме към нашата цел. Тръгваме по крайбрежната пътека и с всяка крачка се наслаждаваме на езерото, заобикалящите го планини, цветята, дърветата.Има доста туристи, японци ли са, китайци ли са, но снимат ли снимат.



Едно лавандулово кътче
Варена е едно от най-запазените средновековни центрове на територията на езерото. Уличките са тесни, стръмни, каменни и очарователни!



По пътя видяхме малки кафенета и ресторантчета, много магазини за сувенири, места където продават домашен сладолед
Пристигаме във вила Монастеро - построена върху манастир от 1208 година.През 16 век St.Charles Borromeo забранил манастира след като чул твърде много похотливи истории за монахини, станали близки със свещениците.След това вилата сменяла своите собственици и сега е собственост на център за научни изследвания и място за конференции. Билетът за градината е 5 евро, а за градината и вилата - 8 евро.
Поглед към езерото от входа на градината




Градината е дълга и тясна с много цветя, палми, дървета, цитрусови дървета, скулптури, малък павилион, частен затворен кей...



До статуята се намира частния затворен кей
Отвътре вилата също е много интересна. От всяка стая може да се вземе информация за разположението и описание на всичко, което се намира вътре. Така, че имам събрани 11 листа, които ще прочитам в свободно време и ще си спомням видяното.
Червената стая на първия етаж
Черната стая на първия етаж



Банята на втория етаж

Тръгваме от това красиво място след като прекарахме там повече от два часа. До тази вила се намира още една вила Villa Cipressi, която е превърната в хотел. От вила Монастеро тръгва път, който след около 40 минути води до замъка Vezio. Но бяхме така изморени, че се задоволихме само с това, което прочетохме за него и видяхме снимките в интернет. А и беше време за сладка и кафеена/бирена почивка в едно от уютните заведения покрай езерото.
Ако искате да влезете в църква - Chiesa di San Giovanni Battista ще ви предложи фрески от 14 век.

От Варена има корабчета, които водят до Беладжио и вероятно до други места, защото по бреговете на езерото се виждат доста селца.
Добавете надпис
Тръгваме от живописната Варена - този рай за романтичните души, препълнени от нейната красота. По-добре би било да се отседне във Варена за нощувка и да се отиде с влака в Милано, просто защото след уморителния ден ще се върнеш в това красиво място, а не в шумния, забързан и.... град.

Край на 2-ра част










Няма коментари:

Публикуване на коментар