неделя, 1 юли 2018 г.

ЕДИНБУРГ - историята, красотата, музиката и духът на Шотландия (1-ва част)

Единбург - късче от Шотландия, или такъв какъвто го видяхме и преживяхме

Юни, 2018г.
Шотландия е част от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Земя на древни племена, познала римското нашествие или живяла свободно, тя винаги е била свързана с английското кралство. През 1603г. кралица Елизабет I умира без да остави наследник. В смъртния си час тя нито потвърждава, нито отрича дали шотландския крал Джеймс IV, син на кралица Мери Стюарт (която тя обезглавява заради опит за държавна измяна през 1587г.) ще бъде следващия крал на Англия. С умирането на династията на Тюдорите започва династията на Стюартите. Шотландия запазва самостоятелността си, но през 1707г. подписва Акт за обединение - така се образува Обединеното кралство Великобритания (През 1801г към него се присъединява част от Ирландия).
Преди 350 милиона години на това място изригнал вулкан и върху един от неговите отвори възникнал град, който през 1350 година бил обявен за столица на Шотландия. Градът се състои от две части - Стар и Нов.
Такава гледка на гайдар с национална носия е често срещана по улиците. Чуйте мелодията на Scotland the brave и ще усетите част от атмосферата.
Пристигаме в Единбург в ранния горещ следобед. Летището се намира почти в края на града, качваме се на автобус Airlink 100 (билетът в двете посоки е 7,50 паунда/човек) и първите впечатления започват от комфортния автобус с изписани върху електронно табло спирки с жестомимичен превод; графикът се спазва до минута (така, както го бях копирала от сайта на фирмата). След 25 минути вече сме в Стария град на Princes Street (изписва се така след като изчезва апострофа от Prince's) - главната търговска улица и една от първите гледки е кацналият на хълма Единбургски замък (за него ще ви разкажа подробно).
Хотелът, в който се настаняваме се оказва много добро попадение. Снабдени с карта на града (може да се вземе от всеки хотел) и моят собствен старателно подготвен пътеводител само след 2-3 минути стигаме до Holyroodhouse - шотландската резиденция на кралица Елизабет II. Сградата е построена през 12 век като малка църква, разширена в монашески манастир, а по късно са добавени специални Кралски стаи. През 16 век крал Джеймс IV превръща Кралските стаи в дворец, но това, което представлява двореца днес са реконструкциите от времето на крал Чарлз II.
Тази интересна малка двуетажна каменна къщурка се нарича банята на кралицата на Шотландия Мери. Тя е била част от оградата на частната градина и е използвана за почивка от кралското семейство докато се разхождало из градината. Дали обаче е имало баня не се знае.
Ние с разочарование разбираме, че няма да можем да разгледаме двореца, защото се очаква кралицата да го посети след няколко дена и той трябва да бъде подготвен за това посещение. Успяхме обаче да видим репетиция на кралската гвардия и военен оркестър от шотландски гайди.
Но пък можем да се снимаме на спокойствие без тълпите туристи.

От дясно на двореца се намира галерията (Queen's gallery), която е отворена заради изложбата на италиански художници. Следвайки оградата на двореца стигаме до кралския парк Holyrood park. Гледката е впечaтляващо зелена. Паркът всъщност е група от хълмове, чието най-високо място се нарича "Тронът на Артур" (Arthur's Seat) - 251м. Релефът на града е хълмист и това ще усетим скоро.
Срещу Holyroodhouse се намира модерната сграда на Шотландския парламент и от там започва може би най-известната, красива и доста стръмна улица Royal mile (Кралска миля). В края си тя завършва с Единбургския замък.

В един от туристическите пътеводители наричаха тази улица "herring-bone" - рибена кост, заради множеството затворени улички (closes) от двете й страни.


Безброй сувенирни магазинчета (в повечето работят индийци и китайци), магазини за уиски и шотландски традиционни дрехи (шотландски полички kilt), шалове и плетива от шотландска вълна, кафенета и ресторанти са разположени в средновековни каменни сгради.

В магазините за уиски не видяхме традиционните познати марки. А за качеството и отлежалостта на някои марки говори и цената. Продават се също и "ice stones" - специални камъни (кубчета), които се държат във фризера и се поставят в чашите с алкохол като го охлаждат без да влияят на вкуса. Ще видим.
Достигаме до сърцето на Единбург - катедралата St. Giles, построена през 854г. Националната църква на Шотландия е от презвитериански тип, повечето шотландци са протестанти. Вътрешността на катедралата не отговаря на грандиозния й външен вид.

Отстрани е оригиналната сграда на Шотландския парламент, завършена през 1639г и използвана до обединението с Англия през 1707г. Сега в нея се помещава Върховния съд на Шотландия.
За любителите на свръх естественото от това място започват различни обиколки в подземния свят на смъртта и гробища. Срещу катедралата се намира The Real Mary King's Close (Уличката на Мери). Рекламата предлага връщане в миналото с хора и истории отпреди 400 години, но туристи, които вече са я посетили казват, че не си струва 10-те паунда.
Това е оригинален кладенец, вероятно от 1675г, който е снабдявал с вода жителите на стария град. По-късно е бил сериозно разрушен по време на пожар през 1897г. и построен отново 
Малко по-нагоре в дясно се намира Camera Obscura - или светът на илюзиите.
Вече сме пред Единбургския замък. Пред него вдясно се намира Кладенецът на вещиците.
Този фонтан (който не работи) е построен в памет на изгорените на клада през 16 век стотици жени, обвинени, че практикуват вещерство. Кладенецът се намира под стените на замъка.

Любителите на уискито могат да посетят The Scotch Whisky Experience (Музеят на уискито) където ще се запознаят с тайните на дестилацията на тази традиционна шотландска напитка, да видят богата колекция и дори да дегустират уиски. Това обаче може да направите и в други магазини за уиски или в някои от сувенирните магазини на замъка. (Ние опитахме Dunkeld ATHOLL BROSE и бих казала, че вкусът му беше елексирен).
Вляво от замъка стълби водят към улица Grassmarket - с много заведения и ресторантчета. Ако оставим замъка зад нас, първата улица вляво (Ramsay LN) води до Университета дал познание на видни личности като Чарлз Дарвин, Александър Бел, сър Артър Конан Дойл, Уолтър Скот.
Поглед към Университета от Princes street
В двора на Университета
Ако продължите и свиете по втората улица вляво (Bank str.) насреща е сградата на Bank of Scotland, основана през 1685г. До нея се намира The Museum of Mound (безплатен), в който можете да разгледате банкноти, акции или как изглеждат един милион паунда. Още с влизането в музея ви насочват към автомат където срещу 1 пени получавате медальон с логото на банката. В една от залите има прозрачен сейф, ако успеете да отговорите на 3 въпроса и отворите сейфа получавате златна монета - шоколад.
Ramsay LN и Bank str. се събират и водят до Princes street. Вдясно са Princes street gardens - място за отдих на пейките или по тревните площи. Вляво е National Gallery of Scotland. Нейната колекция е твърде семпла в сравнение с галерията в Лондон или други световно известни галерии, но с учудване видяхме картина на Леонардо да Винчи - The Madonna of the Yarnwinder от 1501г, а също картини на Тициан, Рафаел, Рубенс и Гойа (от познатите ни художници).
На Princes street се намира и красивият паметник на Уолтър Скот (авторът на Айвънхоу, Роб Рой, Кенилуърт) в готически вид.

Улица Grassmarket води до църквата и гробището Greyfriars, известно с историята на кучето Боби, което след смъртта на своя господар 14 години всеки ден стояло на гроба му. Неговият гроб и паметна плоча се намират в двора на църквата.
Срещу църквата се намира Националният музей на Шотландия. Неговата колекция, сравнена с Victoria & Albert или British museum е много скромна, но могат да се видят интересни неща; овцата Доли, един от двата запазени в света парни локомотиви, двигателят на Джеймс Уат, строматолити (скални слоеве), изградени от живи бактерии.
Любопитни факти: Шотландският език е различен от английския. Шотландците са усмихнати и услужливи. Макар, че официалната валута е британския паунд те използват свои шотландски банкноти, които обаче без проблем сменят за британски. Цветът на магарешкия бодил е традиционен символ на Шотландия. Цената на автобусен или трамваен билет е 1,70 паунда, може да се купи от шофьора, но само ако сумата е точна. Забележителностите в стария град, включващо непрестанно изкачване или спускане на улици, могат да се разгледат пеша.

Край на 1-ва част



Няма коментари:

Публикуване на коментар