събота, 7 юли 2018 г.

ЕДИНБУРГ - историята, красотата, музиката и духът на Шотландия - 2-ра част

Единбургският замък

Юни 2018г

Издигнат величествено върху Castle Rock - останки от изригнал преди 350 милиона години вулкан, Единбургският замък е най-старата известна крепост във Великобритания. Първите постройки са издигнати през 7 век на мястото на келтска крепост. Името Единбург произлиза от Дун Един, което на шотландски означава "крепостта на Един". Дом на шотландските крале от 12 век до 1633 г. според моите познания и интереси Мария Стюарт е най-известната кралска особа живяла в него. Тя става кралица само 6 дена след раждането си когато баща й крал Джеймс V умира. Нейният живот е изпълнен с превратности до деня на нейното обезглавяване през 1587г. в обвинение за държавна измама срещу кралица Елизабет I. (животът й е интересно описан в романа на Стефан Цвайг - Мария Стюарт). Но това, което съм прочела в оригинал в книгите на Alison Weir и в различни други материали ме карат да мисля, че Мери Стюарт е заслужила смъртта си. В този замък тя ражда своя син Джеймс VI, бъдещият крал на Англия Джеймс I, поставил началото на династията на Стюартите начело на английския трон.
Поглед към Единбургския замък от Princes street

Единбургският замък се намира в горната част на красивата улица Royal mile. Замъкът е отворен за посещение от 9:30 сутринта, но тълпата туристи се събира доста по-рано. Гидове на групи, вдигнали високо обозначителните си знаци се опитват с трикове да си влезнат по-напред. Но благодарение на абсолютната коректност на охраната успяваме да си купим билети първи и това е награда за търпеливото ни едночасово чакане.


С билетите получаваме карта на замъка и веднага се насочваме към двореца където ще разгледаме Кралските съкровища (Honours of Scotland) - корона, скиптър и меч или знаците на кралските отличия - най-старите запазени кралски регалии на Британските острови. Те са използвани за първи път заедно при коронацията на девет-месечната кралица Мери през 1543г.




Кралските регалии са разположени в специална стая Crown Room, охранявани строго и забранени за снимане. Това, което се вижда на снимката се намира в предходното помещение - метални образци в действителен вид с подробно описание на тяхната история.
Скиптърът и мечът били подарък за крал Джеймс IV от римския папа. Мечът е украсен с християнските символи - делфини, жълъди и дъбови листа.
След екзекуцията на Чарлз I (1649г.)Англия е управлявана от Оливър Кромуел - лорд протектор, който заповядва всички английски регалии да бъдат унищожени или претопени. Honours of Scotland oбаче били скрити, предполага се в съседната David's Tower и открити след реставрацията през 1660г. Но повече никога не били използвани за коронации след тази на Чарлз II. След обединението с Англия през 1707г. парламентът решава да заключи регалиите в дъбов сандък в Crown room  в замъка и те били забравени. През 1818г били открити от писателя Уолтър Скот, който получил достъп до замъка.


Тази снимка е направена от картичка, която си купихме защото на нея освен короната, скиптъра и меча се вижда и Камъкът на съдбата (Stone of Destiny). Легендата разказва, че той е бил възглавницата на Якоб, върху която той сънувал стълбата от ангели от земята до небето. До 1296г. когато крал Едуард I го открадва и занася в Англия, този камък е бил символ на шотландската националност. Бил съхраняван в Уестминстърското абатство в продължение на 700 години. През 1996г. е върнат в Единбургския замък.
Продължаваме с разглеждането на двореца.


В тази стая на 19 юни 1566г. Мария Стюарт ражда своя син и наследник. Но година по-късно протестантите я карат да абдикира. И така само на 13 месеца Джеймс VI става крал. През 1603г. английската кралица Елизабет I умира без да остави наследник. На смъртното си ложе тя нито отрича нито потвърждава Джеймс VI за следващия английски крал. Но Робърт Сесил, син на нейния най-верен съветник Уилям Сесил бързо изважда кралския пръстен от ръката й и тръгва за Единбург за да провъзгласи шотландския крал за крал на Англия.



Great Hall - завършена през 1511г е сърцето на замъка.

500 годишните греди на прекрасния дървен таван се опират на камъни, гравирани с глави и важни символи като магарешкия бодил - един от символите на Шотландия.

Когато излизаме от двореца пред входа за кралските съкровища вече се е образувала дълга опашка. Хвърляме бърз поглед в Мемориала на загиналите войници, построен специално през 1920г. Тъй като нямаме никакви исторически познания на тази тема най-голямо впечатление ни направиха големите червени книги с имената на загиналите.
След кратка почивка на малкото площадче се отправяме към параклиса St'Margaret Chapel - построен през 1130г. за майката на крал Дейвид I - кралица Маргарита. Единствено арката пред олтара е запазена в оригинал. През 16 век параклисът е използван като склад за боеприпаси. Днес се използва за кръщенета и сватби.
Поглед към параклиса St'Margaret Chapel 


Пред параклиса се намира оръдието Mons Meg - връх във военната технология през 15 век, направено в Белгия през 1449г. то можело да изстреля 159 кг. гюлле на 3.2 км.
В замъка има още няколко оръдия, но едно от тях стреля всеки ден в 1 часа на обяд с изключение на неделя, Коледа и Черния петък (преди Великден). За първи път се използва през 1861г. за да позволи на корабите в Firth of Forth (устието на река Forth) да настройват часовниците си.
Дълги години замъкът е бил превърнат в казарма. Затова интересни са затворите, музеят на кралската конна гвардия (драгуните), даже отходните места за затворниците.
Както във всеки замък и тук има магазини за подаръци и сувенири. Но има и магазин, в който може да се дегустира уиски.
Вкусът на това уиски е елексирен.
Правим още няколко разходки из двора на замъка, който се изпълва с непрекъснато прииждащи туристи.
Поглед над Единбург
На площада пред замъка е построено съоръжение с места за сядане където се провеждат различни концерти като най-известното е ежегодното шоу през август Royal Edinburgh Military Tattoo.

Край на 2-ра част.





Няма коментари:

Публикуване на коментар