събота, 15 юли 2017 г.

Лондон - по стъпките на Тюдорите, 1-ва част - Хемптън Корт

Една разходка в средновековна Англия

Юли 2017
В историята на Великобритания династията на Тюдорите, управлявала 118 години заема важно място, най-вече с управлението на крал Хенри VIII, кралица Мери (наречена още "Кървавата Мери") и кралица Елизабет I. Ще спомена и моята любимка Ан Болейн, втората съпруга на Хенри VIII и майка на Елизaбет I (искам да кажа много неща за нея, но по-нататък). Хенри VIII - привлекателен (в последните години дебел, болен и раздразнителен), харизматичен, образован, обзет от желанието за мъжки наследник, известен с шестте си съпруги, две от които обезглавени, известен с отделянето на английската църква от римо-католическата, разрушаването на манастирите, превръщането на Англия в протестантска нация.Техните истории ангажират отдавна любопитството ми и след като съм гледала по няколко пъти филмите за Тюдорите по Viasat History и прочела достатъчно художествена и най-вече Internet литература за да поискам да попадна в този свят, сега след като това се е случило изпитвам удовлетворение и удоволствие от видяното и изживяното.
Този пътепис ще бъде интересен:
- за тези, които ще проявят любопитство и ще се докоснат до тази част от английската история; и
- за тези които ще поискат да посетят места различни от традиционните забележителности в Лондон и около него.
Ще започна моя разказ не в последователността на местата, които посетихме, а с перлата сред 60-те дворци и къщи, принадлежащи и свързани по някакъв начин с Тюдорите:

Хемптън Корт (Hampton Court Palace)

Дворецът се намира на около 20 км югозападно от Лондон в East Molesey, Surrey. Най-лесно до него се стига с влак, който тръгва от Waterloo. Макар, че пътувахме около 50 мин. Хемптън се намира в транспортната схема на Лондон и вместо билет може да се използва Oyster картата, което е по-евтино (около 10 паунда). Билетите за двореца бях купила on-line и трябваше само да се заверят в ticket-office). Дворецът е разположен покрай река Темза и се състои от два двореца, обединени в един.
Двата двореца
 - през 1514 година кардинал Томас Уолси, архиепископ на Йорк, главен министър и любимец на Хенри VIII се сдобива с двореца от ордена на St John of Jerusalem . Но кралят толкова харесал двореца, че обвинил кардинала в измяна, защото не успял да отмени брака му с католичката Катерина Арагонска, присвоил двореца през 1528 година и го превърнал в най-голямата кралска резиденция във Великобритания. Той започнал да го подготвя като дом за неговата любима Ан Болейн, но е  живял тук с пет от шестте си съпруги и в продължение на 200 години това място се превърнало в основното жилище на британските монарси.

Снабдени с аудиогид и няколко листа с предварително подготвена информация преминаваме през главната врата и се озоваваме в малък двор. Отдясно се намира фонтан, който пълнели  с вино.

Шест месеца след придобиване на двореца Кралят започнал да го разширява следвайки архитектурата от времето на Уолси - готика с ренесансови орнаменти.
Пред нас е портата на Ан Болейн с астрономическия часовник, построен през 1540 г. 
Разходката започва отляво където по стълби се качваме в Great Hall - голямата зала, строена между 1532 и 1535г.
Таванът на Great Hall  с резбовани конзолни греди. На тавана се виждат инициалите на Хенри и Ан, техните гербове и личният символ на Ан - сокол с корона
По време на Тюдорите това била най-важната зала в двореца; тук кралят се хранел на маса, разположена на подиум, тук се изнасяли представления, а Хенри играел главна роля в специално написани рицарски пиеси. По стените висят красиви гоблени, в целия дворец има запазени 28 гоблена.

Каменен сокол с корона от портата на Ан Болейн 
Репродукция на кралската корона на Тюдорите с истински перли и скъпоценни камъни. С тази корона всяко от децата Едуард, Мери и Елизабет са наследявали трона и са били короновани в Уестминстърското абатство. Като символ на кралската и религиозна власт короната е била унищожена през 1649 г. при управлението на Оливър Кромуел. 
Портрет на Хенри VIII, намиращ се в една от галериите 

Разказите за петте съпруги и причините за отделянето на Английската църква от Ватикана играят важна роля в историята на двореца.
Тъй като на 40 години Хенри вече е бил доста дебел и не е можел да участва в състезания, той построил  Кралския тенис корт, който е най-старият използван и до сега тенис корт в света.
През 1537г в Хемптън Корт третата съпруга на Хенри VIII Джейн Сиймор ражда така желания син наследник - бъдещия крал Едуард IV, но умира след 14 дни. Четири години по-късно докато присъства на меса в параклиса на двореца, Хенри научава за измяната на петата си съпруга Катерине Хауърд, която  е държана затворена в стаята си няколко дни, след което е изпратена в Тауър и обезглавена.
Кралица Мери избира Хемптън Корт където да прекара медения си месец след женитбата с испанския крал Филип.
Тъй като дворът на Хенри наброявал над 1000 човека, било необходимо да се построят и нови кухненски помещения.

Към кухните в които макетите на месата и другите хранителни продукти са толкова истински, че дори когато ги пипнеш не вярваш, че са истински. Мъже в средновековни одежди палят истински огньове в камините.
След смъртта на кралица Елизабет I идва краят на Тюдорите. Започва династията на Стюартите - Джеймс I, Чарлз I, републиката контролирана от Оливър Кромуел, Чарлз II, Джеймс II, Мери II и Уйлям, които решили да разрушат част от стария дворец и построили нов в бароков стил. Представителните и частни апартаменти на Хенри VIII били разрушени и построени нови еднакви за краля и кралицата.Те остават уникални в историята на Великобритания, защото били равнопоставени и управлявали заедно, и най-вече, защото подписали English Bill of Rights през 1689 г. – гарантиращ правата на Парламента и гражданите. Законът е част от днешната некодифицирана конституция на Великобритания



Оцеляла 'Close stool' - тоалетните, наречени в средните векове 'guardrobe', представлявали облицовани с подплата табуретки с отвор в средата, поставени над гърне. Хенри бил придружаван от 'the gentlemen of his Privy Chamber', най-важната обслужваща позиция била 'the Groom of the Stool', човекът, който придружавал краля винаги когато той използвал банята. Дворецът имал 28 седящи тоалетни, които се изхвърляли директно в Темза


Шоколадовата стая - в нея приготвяли шоколадовата напитка за крал Джордж I и Джордж II
Хемптън Корт е известен със своите градини, тук се намира Grand Vine - най-голямата лозница в света, Tiltyard - арена за турнири, зеленчукова градина - зеленчуците, отгледани в нея се продават на колички както в средновековието. 










Розовата градина


Лабиринтът от жив плет е дълъг 800 метра. Влязохме в него като на шега, но наистина се затруднихме докато намерим центъра му и после докато излезем от него.

Дни наред се бях готвила за това посещение и сега прекараните повече от 6 часа в двореца ми се струваха недостатъчни за да материализирам очакваното и видяното.
С надеждата, че съм провокирала вашето любопитство и интерес слагам
Край на първа част



Няма коментари:

Публикуване на коментар