четвъртък, 23 януари 2020 г.

ЛЕСТЪР - един от най-старите градове в Англия

Лестър - град побратим на Хасково

Април 2019

Лестър е град побратимен с Хасково от 10 години. Началото на това сътрудничество е поставено с даряването на пожарни автомобили и оборудване и през годините е намерило и други изяви като обмен на ученици, гостуване на женския футболен отбор, участие на делегации по време на празника на Хасково.
Посещението ми в Лестър бе от служебен характер и местата, които посетихме бяха по предварително определена много богата програма, изпълнена с английска точност. Нашите домакини се постараха да ни покажат красотите, историята и развитието на градa (футболните фенове много добре познават футболния клуб Leicester City - Football Club).

Лестър (Leicester) се намира в графство Leicestershire, East Midland, Англия. Той е сред 10-те най- силно развити в икономическо отношение градове във Великобритания. Намира се на около 100 мили северно от Лондон, с население около 330 000 души, половината от които са "бели" британци, а другата половина чужденци, предимно индийци и пакистанци. Пътувайки по четири лентовата (във всяка посока) магистрала от Лондон-Лутън до Лестър много често срещаме ограничения 50 мили/час (80 км/час) и знак с изобразен телефон, от който можете да се обадите, ако видите бежанци.
След кратка панорамна обиколка в центъра на Лестър предстои първата ни среща. През 2011г. правителството на Великобритания създава т.н. Enterprise Zones в различни части на страната, където бизнес компаниите, базирани в тези зони получават данъчни облекчения и подкрепа от местните и държавните власти. На територията на графство Leicestershire се намират две такива зони. Срещата ни е в City Hall - сградата на общинския съвет  където се помещава LLEP - The Leicester and Leicestershire Enterprise Partnership, чиято цел е с общите усилия на местното управление, бизнеса, образованието и други да се създадат условия за повече инвестиции и развитие на местната икономика, създаване на нови работни места и превръщане на града и графството в място, привлекателно за успешен бизнес.
Много близо до City Hall се намира Curve teathre наречен така заради външния си вид и сградата на кметството Тown Hall
Сградата е построена през 1874 - 1876г. в стил Queen Anne на мястото на пазар за добитък. 
Сградата е седалището на Lord Mayor, длъжност, която се различава от политическата длъжност - кмет на града. Lord Mayor се избира всяка година и е един от общинските съветници. Неговата роля е предимно церемониална, участие в различни събития, напр. благотворителни.

Г-н Ross Grand (с церемониалната огърлица) ни посрещна с усмивка. След традиционните приветствия, размяна на подаръци и снимки пред знамената на побратимените градове той ни покани в своята приемна на разговор и почерпка. Негов секретар/сътрудник с маниери на иконом на истински лорд ни поднесе кафе, чай и вкусни сладкиши.

Близо 300 години друга сграда е изпълнявала ролята на кметство - средновековната Guildhall.
Влизайки в сградата (музей от 1926г.) попадаме на малък музей с експонати от миналото на града. През 17 век  една от стаите на първия етаж в западното крило се преобразува в приемна на кмета.
Столът на кмета в приемната, над него е гербът на крал Charles I
Реплика на енорийски часовник от 1620г. от църквата All Saints, един от най-старите енорийски часовници във Великобритания
Едно от най-интересните места е Голямата зала (Great hall) - прекрасна зала с характерните за епохата дървени греди, построена през 1390 година като място за срещи на местни търговци и богаташи. Предполага се, че Шекспир е изнасял представления там. През годините сградата е имала различни предназначения - първият полицейски участък в Лестър, библиотека, кметство. Библиотеката е третата най-стара библиотека във Великобритания. От библиотеката се спускаме в затвора, обновен както е бил през Викторианския период. и най-интересният екземпляр е
Метална бесилка (gibbet)
През 1832г. James Cook бил екзекутиран заради убийството на известен производител на духови инструменти, към когото имал дълг. След това бил поставен в тази gibbet и окачен да виси на дървен стълб. След петиция от недоволни граждани, това деяние било отменено завинаги.
На няколко крачки от Guildhall се намира Катедралата на Лестър.
Катедралата St. Martin, построена от норманите преди около 900 години
В катедралата се намира надгробният паметник на крал Ричард III. Костите на Ричард III са поставени в оловен сандък, а той в ковчег от английски дъб. Ковчегът е положен в крипта под пода на катедралата. Паметникът е направен от Swaledale фосил варовик Върху него е изрязан дълбок, широк, отворен кръст - християнски символ. В долния край на черната плоча се вижда мозайка на кралския герб от 1485г., направен от 300 прецизно шлифовани мраморни и полускъпоценни цветни камъка.
Точно пред катедралата e паметникът на Ричард III, а срещу него -  Центърът "Ричард III".

Richard III е последният английски крал от династията на Плантадженетите. Историята го свързва с убийството на двамата му малки племенника с цел да стане крал макар, че доказателства за това дали той е извършил убийството не са открити. Твърди се, че в бялата кула на London Tower под едни стълби са намерени останки от детски скелети (видях това място преди няколко години). Голяма роля в представянето на Ричард III като един от най-злите и непопулярни английски крале изиграва едноименната пиеса на Уйлям Шекспир. В нея той нарича краля "убиец и узурпатор", описва го гърбав, с изсъхнала ръка и уста пълна със зъби още от раждането. През 1483г. след смъртта на брат си Ричард става протектор на десет годишния Едуард. Една версия е, че той скрива двете момчета в кулата за да ги защити от бунта срещу него и няма общо с убийството. Ричард III загива през август 1485г. в битката при Bosworth, графство Лестър срещу Хенри Тюдор. Тялото му е погребано в Greyfriars monastery, францискански манастир  в западната част на Лестър, разрушен през 1538г. Хенри Тюдор става Хенри VII и поставя началото на династията на Тюдорите, управлявала Англия до 1603г., до смъртта на кралица Елизабет Първа. Шекспир е живял точно по това време (1564-1616) и една от хипотезите е, че преднамерено написва тази пиеса.
През 2012/13г. археолози и изследователи които били твърдо убедени къде се е намирал манастира започват разкопки в северния край на паркинга на сградата на общинския съвет с помощта на Университета и Общинския съвет.

През август 2012г. (527 години след смъртта му) те намират скелет на човек на възраст 20-30 години, страдащ от сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб встрани) и с няколко рани. Шекспир описва Ричард III като гърбав, т.е. страдащ от кифоза. Изследването на скелета  и ДНК тестове на далечни живи роднини на краля доказват, че наистина намерените останки са негови. В центъра (намиращ се в сграда на старо викторианско училище) може да се види точното място където те са били открити.
Портрет на Ричард III, въз основа на реконструкцията на лицето му от неговия череп. В National Portrait Gallery в Лондон се намира най-известният  негов портрет от неизвестен автор.
Останките на краля са погребани на тържествена церемония в катедралата на Лестър през март 2015г.
В центъра може да се види копие на the Stone of Scone под стола за коронация. Донесен от Шотландия от крал Едуард I през 1296г. камъкът се съхранявал в Уестминстърското абатство като символ на английското кралско господство над Шотландия. Последната коронация, в която бил използван била на кралица Еллизабет II през 1953г., а през 1996г. е върнат в Шотландия. 
Каква е истината за Ричард III - книгите, които донесох от пътуването и трябва да дочета ще ми помогнат да изясня истината за мен.

Да се разходим още из Лестър.


The Turret Gateway



В Лестър се намира Националният космически център - най-големият планетариум във Великобритания.
Полупрозрачната кула е висока 42м. В нея са поставени две ракети - Blue Streak и Thor Able. Имаше много интересни неща за разглеждане, включително и филм, посветен на 50 годишнината от стъпването на човек на луната.
И аз бях на луната
На 30 км от Лестър се намира международното летище East Midland Airport, което най-напред е било летище на кралските военно-въздушни сили. Днес то е част от the Manchester Airoport Group, която кандидатства за концесията на летище София. Освен за пътнически полети, летището е и второто след London Heathrow най-натоварено cargo летище.
Преживяването беше вълнуващо
Английските приятели и любезният ни домакин по време на разходката ни из летището

Част от програмата ни включваше посещение на:
Judgemeadow Community Cillege, Университета на Лестър и


Leicester Outdoor Purcuits Centre, който предлага приключенски дейности на открито (спускане с въже, стрелба с пушка и лък, каране на лодка и кану, катерене, ориентиране, рафтинг и още много други) с цел да стимулират, образоват и мотивират младите хора
 Излизаме от Лестър, пътуваме през красиви, зелени, подредени селца и след половин час пристигаме във Foxton - селото е разположено на бреговете на Grand Union Canal и е известно с Foxton Locks - десет шлюза, състоящи се от две "стълбища" от по пет шлюза. Строежът е започнал през 1810г. и продължава четири години. Шлюзовете се използват през круизния сезон от Великден до октомври, в определени часове с цел да се предотврати недостига на вода и баланса между тези, които се изкачват и слизат.
Шлюзовете се използват когато каналът трябва да изкачи стръмния хълм, всеки шлюз се отваря директно в следващия (долната врата на единия шлюз става горната врата на следващия)

В кръчмата Foxton Locks Inn
МЪЖЕТЕ са наляво защото ЖЕНИТЕ са винаги ПРАВИ (на английски  RIGHT се превежда: "прав" и "на дясно") 
Viv, Fred, John, thank you for your great hospitality!

Ey up me duck!











 


Няма коментари:

Публикуване на коментар