понеделник, 25 май 2020 г.

КРОМЛЕХ край село Долни Главанак

Май 2020,


КРОМЛЕХ (от бретонски: crom - кръг и lech - камък) е древно мегалитно съоръжение от побити в земята камъни, заредени с енергия, предавана през вековете и свързано с изпълнение на ритуали
За кромлеха до село Долни Главанак знаех отдавна и сега решихме да го разгледаме на път за Маджарово.

Малко преди селото вляво от пътя видяхме дървената къщичка с паркинг пред нея, която е била информационен център, а сега - изоставена с избелели указания. Почти срещу нея от другата страна на пътя има малко дървено мостче, от което започва тясна обрасла с трева пътека. За малко да се върнем, виждайки връв - бариера на мостчето когато един човек ни каза, че тя е за да не минават кравите през него и ни упъти как да стигнем до кромлеха. След като е открит през 1998г. от археолога д-р Георги Нихризов е маркирана пътека с циментови бордюри, която криволичи през дъбовата гора. Някъде има направени стъпала, парапети и пейка за почивка. Навсякъде в местността има камъни, които свидетелстват за вулканичния произход на терена. След около половин час изкачване стигаме билото. Най-напред виждаме малка дървена беседка с пейки за отдих, почти счупена, и табела - избеляла и нечетлива.
За да разкажа какво представлява кромлеха ще се позова на данните описани от самия археолог. В окръжност с диаметър около 10 метра са подредени каменни блокове с ширина около 1 метър и височина 1,20 - 1,50 метра.

Вертикално побитите камъни-менхири (от бретонски (men - камък и hir - дълъг, висок) са 15 на брой, а между тях има други по-малки камъни.
Предполага се, че датира от ранно-желязната епоха - VIII-VI век преди н.е. Като всеки мегалит, който идва от една безписмена епоха можем само да гадаем как и с каква цел е създаден, кой е пренесъл и подредил тези камъни. По време на археологическите разкопки са намерени бронзова фибула (вид катарама), глинени съдове, грънчарско колело. Кромлехът се свързва с религиозните обреди и жертвоприношения, извършвани от древните траки, които са издигали в култ Слънцето, почитали природата.
Има предположения, че това е древна обсерватория. а легендите разказват, че по време на пролетното и есенно равноденствие каменните блокове сияят с необикновена сила.

Казват, че ако застанеш в центъра на кромлеха се зареждаш с положителната енергия. Може би е вярно, защото умората от изкачването изчезна. Наоколо е слънчева тишина, а едно малко змийче се препича на това свещено място.
Наричат кромлеха край село Долни Главанак Българският Stonehenge. Но макар да е включен в Археологическата карта на България и да е най-добре запазеният, той не е така известен и посещаван.
Донесох си за спомен един камък от това интересно място, зареден с положителна енергия.




Няма коментари:

Публикуване на коментар