четвъртък, 28 май 2020 г.

"Кован Кая" край Маджарово, мястото, което е дом на редки застрашени животни и растения

Май 2020,
Преди Маджарово (вторият най-малък град в България) пътят се отклонява наляво по посока на село Бориславци.
Докато се оглеждаме, минавайки покрай "Зона за отдих"  неусетно стигаме до табелата, която ни уведомява, че се намираме в резервата "Кован Кая". Защитената зона заема площ от 78,9 хектара и е обявена за такава през 1981г.


От лявата страна пред нас се издигат чудни скали, които в слънчевия предиобяд изглеждат още по-красиви в различни цветове. Преди милиони години този район е бил кратер на подводен вулкан. От години тези скали са местообитание на застрашени видове белоглави и египетски лешояди, черни щъркели, син скален дрозд и скална зидарка.
Египетският лешояд е световно застрашен вид, включен в Червения списък на IUCN (Международен съюз за опазване на природата). Белоглавите лешояди остават в България през цялата година, докато египетските лешояди зимуват в Африка. В Червената книга на България са включени змиегущер (Ophisaurus apodus) и пясъчна (турска) боа (Eryx jaculus).


Бързо вадим бинокъла за да видим няколко птици, които летят над скалите и над пътя, връщайки се обратно към техните гнезда в скалните вулканични ниши. Те са благосклонни към нашето любопитство и успяваме да ги снимаме, без обаче да знаем от кой вид са те.

Природата на това място е истински щедра, съчетавайки чудните скални образувания отляво с един от най-красивите завои, наречени меандри на река Арда отдясно.


                              Разходката по пътя открива нови красиви гледки към реката.


Някъде из скалите живеят и световно застрашените шипоопашата и шипобедрена сухоземни костенурки.
В местността расте и защитеното Орфеево цвете (Родопски силивряк).
Когато тръгнахме към Маджарово след моста над река Арда отляво видяхме Природозащитния център "Източни Родопи", създаден през 1996г., в който може да се получи разнообразна информация, има стаи за отдих.

Недалеч от Маджарово до село Долно Черковище се намира мегалитен комплекс "Кован Кая" (преведен като Пчелен камък/Кошер) с над сто трапецовидни ниши, издълбани в скалите.(ще го разглеждаме следващия път).


На връщане спряхме да снимаме Момина скала, която също е защитена зона за много видове растения, пеперуди и гръбначни животни.
В районът около Маджарово, непознат досега за нас се намират още няколко защитени местности - райска природа с богато биоразнообразие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар