неделя, 21 юни 2020 г.

Крепостта " Свети дух" в село Минерални бани

Юни 2020,
Село Минерални бани, намиращо се на 20 км от Хасково е известно със своята лековита минерална вода още от древни времена. Според исторически сведения на територията на селото се е намирал град Топлицос (Топлика) където благодарение на минералните извори е кипял живот. Дали това място в подножието на Източните Родопи е било толкова важно за да се охранява с крепост е само предположение, но тя е съществувала и ние сме се запътили да видим останките на крепостта "Свети дух". Още в началото на селото има табела сочеща надясно. Наименованието на крепостта идва от изградения параклис на хълма където местните християни са се събирали всяка година на събор векове наред.
Първите разкопки са направени през 1966-1970 г, а по-късно крепостта е реставрирана с европейски средства по програма ФАР. За крепостта споменава  К. Иречек в своя книга от 1888г. Стълби и пътечки с пейки за отмора бързо ни отвеждат до нея.
Основите на крепостта са поставени вероятно през римската епоха, след което тя е била достроявана през още три епохи - късноримска, ранновизантийска и средновековна и така е просъществувала от II до XIVвек. За последно е обновена през X-XI век и представлява неправилен многоъгълник с площ около 2 декара. По разположените в нея останки от постройки се предполага, че това е била охранителна крепост с казармени, жилищни и стопански постройки. Само фантазията на всеки турист може да определи кои са те.


Влизаме в крепостта от главната южна порта. Но на източната и западната страна се намират още два входа - потерни. Функцията им е била различна - за бягство при обсада и за нападение в гръб на врага при щурмуване на стените.







Запасите от храна са се пазели в питоси, вкопани в земята.


От истинските стени са запазени много малка част, повечето са достроявани
При разкопките са намерени монети, оловен печат от IV век, част от военна диплома от III век, глинени съдове. Има сведения, че през XI век крепостта е била нападната от печенегите и разрушена според византийския хронист Михаил Аталиат. През XII век се появява некропол, а в гробовете са намерени накити.
С камъни е очертано мястото където се е намирала старата черква " Свети Спас" , разрушена през 1965г.
Новопостроен параклис
 В центъра на село Минерални бани върху малка скала се намира Стъпката на света Богородица
Стъпката е издялана в скалата с дължина 2 метра, дълбочина 1 метър и ширина 0,75 м. Според историците това е старинен съркофаг със запазени ниши и вдлъбнатини. Други теории я свързват с олтар, свързан с почитането на водните богове. Местното население е създало легенда за чудодейната стъпка на Богородица,а на дървото до нея има завързани парцалчета, конци. 
Пътят от село Минерални бани до връх Аида минава покрай Винарските камъни (шарапани) след село Горно Брястово. Това са изкуствено направени вдлъбнатини с малка дълбочина 20-70 см и различен диаметър. Някои от тези вдлъбнатини са свързани с канал  и са използвани за преработване на грозде за вино. Името произлиза от турската дума шарап - вино. Други са много малки по размер и се свързват с друга теория  за пречистване на руда с вода.
За съжаление това интересно място не се пази от посетителите и те са доста замърсени.
В първия ден на лятото - слънчев и прохладен, природата ни подари много свеж въздух, мирис на билки и красотата си в тази част от Източните Родопи. 







Малко дива красота, която ще засадя в нашия двор







Няма коментари:

Публикуване на коментар