сряда, 19 юли 2017 г.

Лондон - по стъпките на Тюдорите - 3-та част

Юли 2017,
В тази част ще разкажа за още някои интересни места в и около Лондон, свързани с Тюдорите.

Много близо до Tower of London на северния бряг на река Tемза се намират живописните St.Katharine's Docks - преди са били един от търговските докове на Лондон, сега е място с много построени офиси, ресторанти, хотел, кафенета, яхт-клуб. В мазетата на една от сградите Ivory House се намира The Medivial Banquet - тук на светлината на факлите са се организирали гуляи с трубадури и рицарски боеве под надзора на крал Хенри VIII.Сега (без да съм го посетила) то също е място за развлечения.
Точно под Tower Bridge се намира St.Katharine's Pier - от тук се качваме на едно от корабчетата, обслужвани от Thames River Service за да стигнем до Greenwich.(билети могат да се купят от малка будка, която отваря в 10 часа, отново бяхме подранили и затова в прохладната сутрин имахме време да изучаваме конструкцията на Tower Bridge и просто да се разглеждаме).След около 40 мин. пристигаме в Грийнуич. Корабчето се движеше бавно като ни разказваха за сградите и по-важните неща, намиращи се от двете страни на брега.
За обсерваторията и другите интересни неща ще разказвам в следващата част, а сега ще отидем до

Palace of Placentia - Queen's  House


Това е родното място на Хенри VIII и дъщерите му Мери и Елизабет. Кралският интерес към Грийнуич започва с крал Хенри V, който го дава на брат си. Брат му построява къща, по-късно разширена от съпругата на Хенри VI, която била наречена 'Placentia' или 'pleasant place' - приятно място. Хенри VIII, който се оженил за две от съпругите си тук (първата и четвъртата - Катарина Арагонска и Ана Клевс) направил къщата свой първи кралски дворец и често организирал банкети, събирания и турнири. Коледното парти през 1516г. се превърнало в легенда защото това било първото парти с маски изобщо в Англия. Хенри VIII построил конюшни, нова банкетна зала, голяма арена за турнири. По време на един турнир през януари 1536г. той бил изхвърлен от коня си, бил два часа в безсъзнание и никога повече не участвал в турнири.По-късно крал Джеймс I построил Queen's house - първата класическа сграда в Британия (от известния английски архитект Inigo Jones) южно от двореца и това е което е останало до днес.Сега в къщата са изложени колекции от картини, фин порцелан, кралски предмети
Красивото Tиlip Stairs (стълбите с лалетата)  - първото стълбище без опори в Британия

Whitehall - любимият дворец на кралица Елизабет I

Това, което е останало от двореца е Банкетната зала - намира се срещу Кралските конюшни (надясно и надолу е Парламентът, Big Ben, Уестминстърското абатство)
Дворецът Уайтхол е бил главна резиденция на английските монарси от 1530 до 1698г когато всичко с изключение на Банкетната зала е опожарено. А това е бил най-големият дворец в Европа с 1500 стаи. През 1240г архиепископът на Йорк купува имот , построява сграда, наречена York Place, която по-късно е притежание на кардинал Томас Уолси. Когато Хенри VIII сваля от власт Уолси прави двореца своя резиденция и в него се жени за Ан Болейн и Джейн Сиймур, а през 1547г. умира в него.По-късно Елизабет го избира за своя главна резиденция и любимо място.През 1649г. пред двореца е екзекутиран крал Чарлз I.

Национална портретна галерия

Намира се зад и отдясно на Националната галерия. Тук са изложени портрети на крале, кралици, благородници, известни личности. Ние обаче влизаме за да видим по-специално портретите намиращи се в зала 1 и 2 - някои от най-известните портрети на Тюдорите и други личности, свързани с тях. Ще ви покажа само някои от тях.Това, което с нетърпение очаквах да видя е портретът на:

Ан Болейн - втората съпруга на Хенри VIII, майка на кралица Елизабет I, обвинена в измяна и обезглавена в Tower of London.


Портретът е от неизвестен автор и много прилича на портрета, намиращ  се в Hever Castle където тя е прекарала детството си. Има спорове за това как е изглеждала Ан Болейн. В British Museum се пази оловен медальон с надпис 'A.R.The Moost Happi. Anno 1534'.Наричали са я "най-щастливата". Има спорове как е изглеждала защото има нарисувани други портрети и скечове и са оставени описания от различни хора. Историята на Ан Болейн е интересна, противоречива, романтична, съдбоносна и много тъжна. След като я е ухажвал почти седем години, писал й е много любовни писма, част от които се пазят в Британската библиотека в Лондон, отделя английската църква от Ватикана защото не му разрешават развод с Катарина Арагонска, Хенри VIII повярва в интригата за нейната измяна и тя е обезглавена само три години след сватбата им. С интерес следя всекидневните постове на моята f приятелка Claire Ridgway - писател, изследовател и създател на The Anne Boleyn files. Тя ми препоръча да си купя книгата 'The Life and Dead of Anne Boleyn' от Eric Ives, който се счита за най-големия познавач на Ан Болейн.

Надявам се скоро да имам по-спокойно време да я прочета.

Кралица Елизабет I

Копие на портрета от короноването на Елизабет през 1558г. Портретът е от неизвестен автор. тя е с пусната коса както подхожда на неомъжена жена. Носи традиционното кълбо с кръст отгоре и скиптъра (част от кралските регалии) 
The Darnley Portrait
Робърт Дъдли - приятел на Елизабет от детинство, неин първи фаворит, обвиняван в интриги, нарочен за неин любовник, претендент за неин съпруг, макар и женен два пъти (обвинен, че е убил първата си съпруга), красив, изтънчен, самонадеян.

Опитах се да ви разкажа за места и личности, свързани с една част от английската история, до която аз съвсем скромно съм се докоснала, любопитството към която е провокирано от това, че доста години от работата ми са свързани с английския език и интереса ми към Великобритания.

Край на 3-та част






Няма коментари:

Публикуване на коментар