понеделник, 24 септември 2018 г.

St Dunstan's in the east - тайнствено и романтично местенце в центъра на Лондон

St. Dunstan's in the East - моето малко откритие в сърцето на Лондон
Юни, 2018г

Програмата в първия ден от пристигането ни в Лондон предвиждаше да отидем до Кралската ботаническа градина (Kew Gardens). Докато търсех как ще стигнем до нея и какво можем да видим още в близост, съвсем случайно попаднах на снимки на парк създаден в останките на разрушена църква. Макар снимките да бяха правени през зима, това, което прочетох беше много интересно, а това, което видяхме в слънчевия юнски ден - тайнствено, романтично, спокойно и много зелено.

Mалкияt парк St. Dunstan's in the East не е известен много на туристите, макар за него да се споменава в някои пътеводители. Той не може да се мери с известните лондонски паркове, но е в класацията на 10- тайнствени градини в Лондон.
Паркът се намира между метростанции Monument и Tower Hill. Заставаме пред паметника посветен на Големия пожар, избухнал в Лондон през 1666г. (Monument). В близост се намира указателна туристическа карта-табела и след около 5 мин. откриваме малкия парк, сгушен между няколко сгради.


Пред нас са останки от църква, построена през 1100г, достроена през 1391г. Както повечето сгради в центъра на Лондон, тя също пострадала по време на Големия пожар. След две години започнал строеж на нова кула в готически стил. Църквата носи името на монаха St Dunstan, живял през 10 век и станал Архиепископ на Кентърбъри.





Така е изглеждала църквата през 1891г (снимка: Wikipedia)
По време на Втората световна война църквата е разрушена по време на бомбандировка. Това, което е останало днес са кулата, камбанарията, северната и южната стени. След войната се взема решение църквата да не се възстановява, а руините да бъдат превърнати в обществена градина, която била отворена през 1971г.


Останките от средновековната църква и кулата обрасли с храсти, дървета и катерливи растения и фонтанът в средата(не се вижда добре от пейката) са прекрасен декор за сватбени снимки и спокойно място за кратка почивка. Кулата не е отворена за посещения.

 St. Dunstan's in the East - едно малко зелено островче сред шумния и забързан град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар