събота, 30 ноември 2019 г.

Коледна разходка в МОНШАУ

Ноември 2019
Наричат малкия немски град Моншау - перлата на Айфел или "планинска радост". Разположен на няколко километра от Белгийската граница, от двете страни на река Рур, градът е успял да се съхрани и да оцелее, а по време на Втората световна война въпреки многобройните атаки и бомбандировки, само 16% от живописните сгради са били разрушени.

След няколкочасово пътуване до Кьолн (със самолет), Аахен (с влак ) и Моншау (с автобус) в ранния следобед аз и моя приятелка пристигаме в Моншау. Тя вече е идвала тук няколко пъти и играеше ролята на гид.  Първото ми впечатление беше, че сме се върнали много време назад и сме попаднали в Средновековието - павирани улици, къщи в стил "fachwerk", характерни с външния си градоред. Единствените съвременни сгради - кметството и един хотел се намират в началото на града.
Rotes haus или Червената къща е най-известната сграда в града.

Сградата в бароков стил е построена около 1760 година от Johann Heinrich Scheibler -  производител на текстил и търговец като семейно имение и производствена сграда. Той произвеждал многоцветни вълнени тъкани, които продавал с средиземноморските страни и Азия.  Днес къщата е превърната в музей, влизането е в определени часове на деня. Още от вратата се виждат грандиозното дъбово стълбище без подпори, прекрасни текстилни тапети, портрети.
На "листата" на дървото са написани имената и датата на родените деца



Над града се издига замъкът Моншау - построен през 1217г. През 1543г. император Карл V напада града и замъка и го разрушава, по-късно става частна собственост, а през 20 век правителството на провинция Рейн го обезпечава и ремонтира. Днес се използва като младежко общежитие и място за концерти през лятото.
В другия край на града се намира Glaswork Monshau - там може да се види древният занаят за издуване на стъкло, датиращ още от Римската империя и богата експозиция от красиви цветни стъклени изделия.

Статуя на пекар, живял в края на 19 и началото на 20 век, който ходел от врата на врата да продава своите изделия
В Моншау има фабрика за производство на 19 вида горчица по традиционен начин от 120 години. Не я посетихме, но в един от магазините имахме възможност да опитаме различни видове - с ябълка, ананас, чили, английска.
Сега Моншау е изцяло подвластен на наближаващата Коледа.
Макар, че магазините имат "свое" работно време успяхме да разгледаме много от тях

Всяка сграда е с коледна украса

Кафе KAULARD e едно от най-уютните заведения в града, създадено през 19 век, което предлага торти и всякакви сладки, а край него през целия ден мирише на масло, джинджифил и канела


                                                     

Weihnachtshaus - царството на коледните играчки. На трите етажа на тази старинна сграда, намираща се отдясно на кафе Kauland през цялата година могат да се видят и купят коледни играчки и украси

Запазена марка за ръчно изработени шоколадови изделия


                                             

В града има няколко коледни пазара. За наше съжаление те работят само в петък, събота и неделя.

В града не видяхме бездомни кучета или котки. Ако някой от собствениците на кучета си беше забравил торбичка за събиране на екскременти, общината се беше погрижила за това.

Бяхме се настанили в малкото селце Höfen. То е почти свързано с Моншау. Въпреки вътрешната автобусна връзка с Моншау ние предпочитахме да се движим пеша, тръгвайки по стръмната улица между кафе Kauland и Weihnachtshaus. Този стръмен преход от около час ни показваше красивата природа и възможността да се любуваме на подредените и коледно украсени къщи, чистотата и спокойствието.







Местните жители са доста религиозни. В църквата правеха грандиозна украса (това е малка част от нея), не бях виждала такава досега
Малък параклис по пътя към Höfen, от където може да се види целия Моншау
Моншау ни посрещна с лек ръмеж и ни изпрати с дъжд. Градът изглежда толкова спокоен и тих, че само минаващите от време на време леки коли и малкото туристи ни напомнят, че не сме в минали векове. Това не ни попречи да се потопим в неговата атмосфера и да изживеем Коледната магия, което беше и целта на нашето пътуване.








Няма коментари:

Публикуване на коментар